powrót do strony Obiekty inne

Przebudowa i rozbudowa buynków EIT przy ul. Stabłownicka

Przebudowa i rozbudowa budynku nr 7, przebudowa budynku nr 9 oraz budowa budynku nr 9a, dla potrzeb Dolnośląskiego Centrum Materiałów i Biomateriałów Wrocławskiego Centrum Badań EIT+, ul. Stabłowicka, Wrocław

Obiekt Powierzchnia
użytkowa [m2]
Architekt
Zespół budynków Wrocławskiego Centrum Badań EIT ul. Stabłownicka
pasek-300x1 pasek 150x1 pasek 150x1
Opis Konstrukcji
Budynek został wzniesiony z początkiem XX wieku, ok. 1910r. Został zaprojektowany i w początkowym okresie funkcjonował jako szpital. Po II Wojnie Światowej do końca lat 90-tych ubiegłego wieku budynek został zaadaptowany i utworzono w nim szkołę średnią.

Budynek jest wolnostojącym murowanym budynkiem czterokondygnacyjnym, niepodpiwniczonym. Wzniesiony został na planie wydłużonego prostokąta o wymiarach ok. 15,2m x 98,14m (bez przybudówki południowej z tarasami w układzie schodkowym). Długość całkowita 106,59m. Wysokości kondygnacji wynoszą po ok. 3.5m. Przekrycie budynku stanowi dach czterospadowy o więźbie drewnianej w układzie płatwiowym (trzy piętrowym w części środkowej) o wysokości w kalenicy 8,6m (mierząc od poziomu poddasza). Poddasze jest nieużytkowe w części środkowej, w oficynach bocznych jego część niższa jest użytkowana.

Budynek wymagał gruntownej modernizacji ze względu na zmianę funkcji budynku. Wykazana w ekspertyzie nośność stropów na poziomie 2.0 kPa jest niewystarczająca dla nowej funkcji budynku, która zakłada obciążenia użytkowe na poziomie 4.0 kPa.  Budynek jest objęty nadzorem konserwatorskim – Konserwator zezwolił na wyburzenie konstrukcji wewnętrznej budynku pozostawiając fasadowe ściany zewnętrzne w nienaruszonym kształcie (zachowanie istniejącej fasady).